Project Description

A Lush Winnetka Oasis

 

The design team used cast stone columns to help create a vertical definition of this outdoor space, while keeping the space cohesive with the overall house design. A Boxwood hedge and a stone curbing between the columns creates a lovely semi-private space.  Bluestone carries from the floor of the faux porch into the entry walk which leads to a decorative concrete paver guest area.  Graceful arcs of Boxwood, Hydrangea and annual flowers sweep from the house out to the street.

The landscape design team worked with a professional arborist who monitored the health of the existing Oak trees as well as selectively pruned the canopies ensuring that the shady respite would endure.

The hardscape areas were kept close to the house by creating a series of rooms linked by a linear walk that ran the length of the house.  On axis with the living space is a border of 12’ Arborvitae evergreens which creates the privacy the homeowners wanted.  The existing site did offer just enough grade change to allow a recessed patio space.  Valder Stone was used for the curbing, which creates the raised boxwood bed, and allows a graceful transition for the steps into the patio.

By keeping the hardscape near the house a long narrow backyard allowed for yard space for the children to use for sports.  The landscape design team created sweeping drifts of annual flowers and Astilbles to enhance the arcing flow of the bedlines.